Charakteristika kakaového prášku
Kakaový prášek je samotnou esencí kakaového bobu, skrývá v sobě všechny zdraví prospěšné látky, aniž by obsahoval vysoké procento tuku, jako třeba Čokoláda. Kakaovníky se sklízejí většinou dvakrát ročně. Když jsou plody žluté nebo červené, jsou připraveny na sklizeň. Po sklizni se boby ručně louskají a následně se fermentují. Fermentací dochází k biologickým změnám, snižuje se jejich trpká chuť a vzniká červenohnědá barva. Boby se dále suší a praží. Pražením získávají čokoládovou barvu a aroma, alkalizují se (odkyselují), aby se zlepšily jejich chuťové vlastnosti a snadněji se získávalo máslo. Boby se dále mohou ještě drtit. Očištěné pražené boby se dostávají na mlecí linku, kde se kromě mletí zahřívají a vzniká hnědá polotekutá kakaová hmota.
Parametry
Velikost balení | 125 g |
Vhodný do | dortů, dezertů, smoothie |
Certifikát kvality | BIO |
Nutriční hodnoty
Výživové údaje | na 100 g |
Energetická hodnota | 1739 kJ / 415 kcal |
Tuky | 11 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 6,6 g |
Sacharidy | 44 g |
z toho cukry | 1,5 g |
Bílkoviny | 25 g |
Vláknina | 11 g |