Charakteristika třtinové melasy nesířené
Třtinová melasa je téměř černá tekutá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze šťávy z cukrové třtiny. Třtinová šťáva přirozeně obsahuje kromě cukru též biologicky aktivní látky, potřebné k jeho strávení. Ty však zůstávají v sirupu, který zbývá po oddělení krystalků cukru ze zahuštěné třtinové šťávy, tedy v melase. Širšímu používání melasy brání její chuť, která většině lidí vadí. Ti proto dávají přednost přírodním třtinovým cukrům, kterým naopak dodává melasa příjemnou chuť a vůni. A to je i její tajemství. V malém množství má totiž melasa velmi lahodnou chuť a navíc zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmu. Je proto škoda si melasu znechutit tím, že ji budeme konzumovat několik předepsaných lžiček denně. Její výraznou chuť využijeme nejlépe jako součást připravovaných jídel. Proto melasu nezavrhujte, dokud ji neochutnáte ve sladkých dezertech.
Parametry
Velikost balení | 450 g |
Země původu | | Paraguay |
Certifikát kvality | BIO |
Nutriční hodnoty
Výživové údaje | na 100 g |
Energetická hodnota | 1261 kJ / 297 kcal |
Tuky | 0,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 70 g |
z toho cukry | 59 g |
Bílkoviny | 3,7 g |
Vláknina | 0,1 g |
Sůl | 0,04 g |