aneb jak poznat kvalitní potraviny od těch nekvalitních

Kvalita je základ. Vždy a ve všem. V oblasti zdraví to platí dvojnásob. V případě, že zkonzumujete nekvalitní produkt, nejen, že Vám nepomůže, ale může Vám i uškodit. Proto je vždy velice důležité si zjistit maximum informací o původu všech surovin, pěstiteli (farmáři), dodavateli (dovozci / distributorovi) či zpracování. Prostě o všem. Na co bychom se měli primárně zaměřit a co nás tolik zajímat nemusí? Následující řádky Vám poodhalí, jak poznat kvalitní produkt od toho méně kvalitního.
Ne každý indikátor má však stejnou váhu. Laciný produkt velmi pravděpodobně nebude příliš kvalitní. Nicméně předražený zase nemusí znamenat, že se jedná o špičkovou kvalitu. Zároveň barva produku se může každou várkou lehce lišit na základě počtu slunečních dní. Proto je důležité se na všechny níže popsané indikátory dívat jako na celek.
Kontrola kvality
 

Cena

Říká se: „nejsme tak bohatí na to, abychom kupovali levné produkty“. A přesně to stejné platí též u superpotravin i potravin obecně. V případě, že chcete udělat něco dobrého pro své zdraví, kvalita je naprostý základ. Nekvalitní produkt Vám nijak neprospěje. V horším případě Vám ještě uškodí. Jsou to defakto vyhozené peníze. V případě, že uvidíte prodávat např. 200g mladého ječmene za 300 Kč, můžete si být téměř 100% jistí, že nejde o kvalitní produkt. Pravděpodobně půjde o tzv. drcenou trávu (jedná se o méně kvalitní zpracování než u tzv. "sušené šťávy" vyrobené z mladých lístků ječmene). Zároveň původ pěsotvání též bude přinejmenším pofidérní. O tom, že nebude obsahovat certifikáty jakosti ani nemluvě. Investujte radši o trošku více peněž za nesrovatelně lepší kvalitu. Tělo Vám poděkuje!

Certifikáty kvality

Kvalita je u potravin, ale i kosmetiky naprostý základ. Jak ale poznat ty kvalitní od těch nekvalitních? Jeden z důležitých indikátorů jsou certifikáty jakosti. Nejlepší je, když potřebné certifikáty jakosti získal pěstitel, který se o rostlinky stará, zároveň i firma, která produkty distribuuje. Pakliže nevíte, zda daný produkt má či nemá certifikáty jakosti, zkuste si je vyžádat. V případě, že firma není schopna žádné takové certifikáty doložit, raději se poohlédněte po jiné značce.

První pohled

Né nadarmo se říká, že první pohled je rozhodující. V mezilidských vztazích i v obchodě. V případě, že obal nevypadá příliš vábně dost často to je indikátorem toho, že ani vnitřek obalu (tedy produkt) není moc kvalitní. Je tedy lepší důvěřovat svému oku a instinktu.

Barva produktu

Jeden z podstatných indikátorů kvality nejen superpotravin je jich barva. Ta totiž svědčí o řadě věcí jako je způsob zpracování, skladování, čistotě a řadě dalších věcí. V případě, že narazíte na podezřele světlé superpotraviny (velmi často to bývá např. u Acai Berry, které bývá "nezdravě" světlounce fialové až růžové – nápadně podobné cukrové vatě), berte to jako varovné znamení a vyžádejte si další informace. Indikace barvou samozřejmě platí i většiny dalších potravin.

Nutriční hodnoty

V posledních letech jsme se naučili číst nutriční hodnoty na pravidelné bázi. To je moc dobře. Jednotlivé nutriční hodnoty jsou totiž ukazatelem výživnosti a kvality produktu. Občas se ale stává, že výrobce nutriční hodnoty neuvádí. A to je varovný signál toho, že není něco v pořádku! Legislativa totiž každému výrobci potravin přikazuje nutriční hodnoty uvádět. Pokud je tedy na obale neuvádí, buď jde o amatérskou firmu, která nezná legislativu (tedy s velkou pravděpodobností nebude rozumět ani samotné potravině) nebo se tohoto podvodu dopouští vědomě a umyslem nám něco tajit.